Ayurvedische massage leren

Ayurvedische massage leren

Misschien heb je zelf wel gemerkt dat Ayurveda aan een opmars bezig is. Ik in ieder geval wel. Waar een paar jaar geleden bijna geen enkele klant in mijn praktijk van mij wist wat de achtergrond van de massage was, zie ik nu dat mensen zelfs speciaal vanwege het Ayurvedische karakter komen, of zelfs al een Ayurvedische levensstijl proberen te volgen. Ik merk echt verschil. 

En er is daarom dus ook een groeiende vraag naar. Om te beginnen de massages, want er is mijns inziens geen massage die zachter, warmer en verzorgender is dan de abhyanga massage: de Ayurvedische oliemassage. Laatst had ik een klant die een aversie had naar olie. Dat is wel lastig: want ik heb nog niet over een massage buiten de Ayurvedische wereld gehoord die meer olie gebruikt dan wij Ayurvedisch masseurs en beoefenaren doen. Nu is de olie wel hetgeen waar mensen voor komen, of als ze het niet wisten wel voor blijven terugkomen. Het voelt als een douche van satijn die over je heen gegoten wordt, en brengt een heel andere ontspanning met zich mee dan losstaande massagegrepen of een warme douche met water.

Vanwege de trend die zich aan het ontvouwen is: de toenemende populariteit van de Ayurveda, gecombineerd met het ongekende ontspannende effect van de Ayurvedische abhyanga massage, kan ik jou als masseur of praktijkhouder ook zeker aanraden deze massagevorm erbij te leren.

Toen ik zelf begon aan een massage opleiding waar ik naast standaard massages, zoals klassieke (Zweedse) ontspanningsmassages, ook de Ayurvedische aangeleerd kreeg – bleef de abhyanga het beste hangen. Het was ook de eerste van het curriculum die ik als cursist ging leren. Nu ben ik uiteraard wel een beetje bevooroordeeld, want ik heb al sinds kindertijd een grote fascinatie voor spiritualiteit en India, dus de kans dat ik deze massage leuker zou vingen was groot. Toch merkte ik dat het ontvangen ervan tijdens de massagecursus mij veel meer deed dan de reguliere massagevormen die ik gewend was. Ook de uitvoering van de abhyanga massage is een stuk fijner dan wat ik ervoer tijdens de andere massagesoorten.

Voordelen van abhyanga massage geven t.o.v. andere reguliere ontspanningsmassages:

  1. Het is fysiek minder zwaar. Je bent niet bezig met het los kneden van spieren, maar je volgt de lijn van energiebanen waarbij je een grote hoeveelheid warme olie uitsmeert. Vanwege de hoeveelheid olie kan je ook niet eens veel kracht zetten, omdat anders je handen uitglijden. Ik ben aan het einde van een werkdag dan ook niet fysiek uitgeput, wat ik na 1 reguliere massage geven al wel begon te voelen.

  2. Het kan als medicinale behandeling worden ingezet. Als je een cursus abhyanga massage hebt gevolgd en je ook wat meer verdiept in de theorie (hier kan ik je bij helpen of doorverwijzen als je meer info wil) is de behandeling die je biedt nog veel meer dan een diep ontspannende massage. Diepe ontspanning door massages kan al buitengewoon heilzaam zijn, en daar is genoeg wetenschappelijk onderzoek naar geweest. Denk aan afvoeren van afvalstoffen, stimuleren van serotonine, het remmen van de afgifte van cortisol, etc. En alle effecten die dat dan weer heeft. Maar de Ayurvedische massages gaan nog verder. Je kan het inzetten bij ondersteuning van gewichtsverlies, huidziektes, depressie, Ayurvedische detox programma’s, artrose, en nog veel meer. Je maakt in deze gevallen dan gebruik van speciale oliën (taila's) die je cutaan (= via de huid) inbrengt. Door de warmte en de sesamolie kunnen de Ayurvedische kruiden oliën dieper in het lichaam intrekken dan andere oliesoorten, en als je klanten na afloop ook nog een korte douche nemen in hun eigen huis, zorgt de warme stoom voor nog dieper intrekken dan het al zit. Het doel is namelijk ook om onderliggende weefsels te bereiken en zo het lichaam in totaliteit te voeden: niet alleen de huid, spieren of de geest zoals je zelf al kan bedenken. De oliën die worden gebruikt vind je ook terug in de webshop, en kan je naast het gebruiken op je klanten ook voor jezelf gebruiken als je weet wat je nodig hebt. Deze zijn allemaal op speciale wijze gemaakt en met allerlei bijzondere kruiden die niet of moeilijk te verkrijgen zijn voor ons. 

  3. Ayurvedische gezondheidsleer is anders dan reguliere geneeskunde. Maar je bent dus ook minder bezig met Latijnse woorden, of benamingen van spieren of dergelijke technische details die voor een beginnend masseur soms kunnen afschrikken. Dat deed het mij in ieder geval wel, het was best pittig om al die Latijnse en Nederlandse benamingen van spieren en spiergroepen te leren, terwijl je ook al bezig bent het fysieke aspect jezelf eigen te maken: de handelingen / bewegingen van de massage zelf. Natuurlijk is er ook een hoop jargon te vinden in de Ayurvedische gezondheidsleer, maar die is niet per se nodig om de massage te kunnen geven. Als je bij mij een massage cursus zou volgen besteden we wel altijd even tijd aan een aantal theoretische concepten, maar dat gaat niet over specifieke woorden of termen die je moet leren. Het gaat mij vooral dat ik jullie als cursisten een bepaalde manier van kijken of denken leer, en dat is eerlijk gezegd makkelijker op te pikken dan rijtjes Latijnse woorden memoriseren.

Het volgende is iets algemener, en zal waarschijnlijk ook gelden voor andere type massages: maar je persoonlijkheid word er ook vrediger en zachter van. Via mijn tante die naar Zweden verhuisde met haar gezin hoorde ik over een prachtig ritueel waar haar kinderen op de basisschool de dag mee begonnen: alle kinderen gingen in een kring zitten met de ruggen naar degene naast hen toe en gaven elkaar een korte schouder massage. Prachtig toch? Een hele kring vol kleine kinderen die elkaar aanraakten op die manier. Het idee erachter was dat wanneer je meer positief fysiek contact hebt met elkaar, dit ook de algemene sfeer en groepsgevoel ten goede komt. Hier las ik laatst ook een bevestiging van in het boek van Rutger Bregman: de meeste mensen deugen.

Aanraking maakt zacht. Uiteraard degene die wordt aangeraakt, maar ook de mentaliteit van degene die aanraakt – of dus masseert. En daarnaast voel ik me veel meer in contact met mijn lichaam tijdens het geven van Ayurvedische massages, staat de geest wat meer op een lager pitje en kom ik zelf ook tot rust. Ik ben niet moe aan het einde van een dag masseren, het voelt voor mij soms ook als een dagje wellness.

Ik kan iedereen aanraden om meer over te leren over Ayurvedische massage, hetzij in de vorm van een massage cursus, of door het eerst zelf te ervaren. Voor mij ging er een wereld open: een ontspanning die ik nog bij geen enkele andere massagevorm had ervaren. Wil je meer weten over opleidingen of massagecursus – ik bied ook een abhyanga massage cursus aan: je bent van harte welkom (zie voorwaarden en doelgroep). En tijdens die cursussen wijd ik ook heel graag uit over de theorie, of als je verder wil leren denk ik graag met je mee over goede opleidingen of cursussen die wat meer op de achtergrond ingaan.

 

Veel succes met je ontwikkeling en vooral veel gezondheid, vrede en zachtheid toegewenst.

Namaste! 

 

Terug naar blog